Månadsbrev december

december 2011

Myggans förskola

Hej hej!

Man kan ju önska att det ser ut som på bilden, men det gör det ju tyvärr inte….än. Man kan heller inte få allt, vi har ju faktiskt haft en fantastisk höst!

I skrivandes stund pågår det julbak i köket och vi har precis öppnat luckorna i julkalendern, luckorna skriver jag då det är måndag idag och då vi har även helgens luckor att öppna. Lyx!

Årets julkalender på Myggan består i år av lekar, bakom varje lucka gömmer sig en ny lek. Lekar och drama tränar turtagande och ger förståelse för regler, det är bra för gruppsammanhållningen men även för det enskilda barnet då man bl.a. tränar på att, under lekfyllda situationer, stå i centrum. Ytterligare en aspekt är att en del av kulturarvet förs vidare genom att barnen får lära sig de lekar som ni föräldrar lekt när ni var små.

Vi tränar på luciasånger och i år har vi till allas glädje Simon som spelar både piano och gitarr! Vi har även bakat pepparkakor som nu hänger i köksfönstren, precis som i sången.

Gittantemat har precis avslutats. I grupperna tittade vi på den dokumentation vi har haft under temat och vi pratade om vad vi gjort. Dagen efter hade vi utflykt och då hade älgbrorsorna smugit ned i fröknarnas ryggsäck, de förklarade att de hade tröttnat på att vara på förskolan och ville nu vara ute i skogen. Barnen hjälpte såklart Älgbrorsorna och la dem under en passande buske tillsammans med några ostbitar, sedan pussade de brorsorna och sa hej då.

Sedan förra veckan uppmärksammar vi vädret lite extra. Ett barn får varje dag tala om vad det är för väder och sätta upp passande väderbild i ett litet veckodiagram. Väderrapporteringen avslutas varje dag med sången: ”Jag öppnar fönstret och tittar ut”.

Knotten och Ketchupgruppen har haft ett lökexperiment under 4 veckor som avslutades idag, måndag. Vi planterade en lök i en kruka och lät barnen fundera över vad de trodde skulle hända. Vi fick många olika förslag, t.ex. en blomma, ett träd, eller varför inte ett Hello Kitty hjärta.

Sedan har de en gång i veckan undersökt vad som hänt med löken och den har ju växt lite för varje vecka, så då har vi mätt hur mycket den har växt. Barnen har fått mäta med måttband och med hjälp av sina fingrar, sin hand och slutligen hela armen! De har fått hjälpa till med dokumentationen genom att de själva har fått fotografera händelserna.

Parallellt med experimentet har alla barn målat julkrukor och planterat egna lökar i krukorna. I och med att lökexperimentet är avslutat får barnen ta med sig sina krukor hem.

Älgbrorsorna har utforskat hösten och vad som sker i naturen då. Barnen har tagit reda på fakta om olika träd och olika djur och vad som händer med dessa på hösten. Bl.a. har de utforskat maskarna lite extra. De har tillverkat egna maskar i magic lera, byggt ett eget maskbo och skrivit en masksaga.

Barnen har också gjort egna höstdikter som finns att läsa i stora hallen.

* Till och med terminens slut kommer vi att ha utelämning på tisdagar och torsdagar från 8.30. Detta för att barnen ska hinna vara ute längre på förmiddagarna då det är ljust, för att de ska slippa klä på sig igen (de barn som kommer omkring 8.30) och det ger även oss mer tid till utepedagogik.

* Lucia går av stapeln nästa vecka. Barnen ska apotek ha med sig sina luciakläder på morgonen när

de kommer, gärna redan på torsdagen. Hör med era barn vad de vill vara för något! Kl 14.30 kommer vi lussande!

* Det börjar bli dags för pulkaåkning och då är det också dags att ta med hjälmar till era barn.

God Jul & Gott Nytt År önskar alla i personalen!

Sökväg:
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.