Vår kock Kenneth lagar dagligen lunch och mellanmål med kärlek till
våra barn och personal på Myggan. Maten som serveras lagas oftast helt
från grunden, med några få undantag. Ekologisk och närproducerad mat
väljs i så stor utsträckning som möjligt och
vegetariska rätter serveras minst två dagar i veckan. Svenskt kött väljs
alltid och vi serverar sockerreducerad kost. Kenneth jobbar med ett
hållbart tänk med maten och försöker ta tillvara på så mycket som
möjligt för att minska på matsvinnet.
För att skapa en lugn och trivsam stund kring maten äter alltid
barn och pedagoger tillsammans där barnen har sina bestämda platser för
att skapa ett lugn och en trygghet. Barnen ser vad kompisar och pedagoger
äter och har då lättare för att våga prova nya
råvaror och maträtter. Vi pedagoger stöttar och uppmuntrar barnen att
våga provsmaka.
Vi värdesätter maten då den spelar en viktig roll i våra och
barnens liv, därför försöker vi involvera dem så mycket som möjligt
kring maten och måltiderna. Exempelvis genom att barnen får hjälpa till
att duka och presentera maten. Under hösten kommer
vi börja jobba med måltidspedagogik.
Måltiderna på förskolan:
Kl 09:15: Frukt
Kl 11: Lunchen serveras med grönsaksfat med minst fyra olika sorters grönsaker
Kl 14: Mellanmål som kan bestå av mjölk och smörgås, smoothies, fruktsallad eller hembakt bröd.
Kl 16: Frukt erbjuds för de barn som stannar lite längre